Pyszne, chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi, kokosem i cukrem waniliowym. Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach. Jak dla mnie idealne :)
Składniki:
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych lub otrąb
100 g wiórków kokosowych
50 g masła
2 opakowania cukru waniliowego
1 małe jajko
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/2 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy, dodajemy śmietankę i cukier waniliowy. Sodę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i od razu dodajemy do masła. Roztwór nieco się spieni, całość mieszamy i studzimy.
Przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier i wiórki wkładamy do miski, wszystko mieszamy, dodajemy roztopione masło oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli masa będzie za rzadka, dosypujemy trochę mąki lub płatków owsianych. Lekko spłaszczamy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka owsiane są szybkie w przygotowaniu, więc polecam je każdemu, kto lubi wypieki z dodatkiem płatków owsianych.
Smacznego!
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń