czwartek, 15 października 2015

Maślane ciasteczka z czekoladą

Łatwe i pyszne ciasteczka, które rozpływają się w ustach....




Składniki:
2 tabliczki czekolady
1 kostka masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka posiekanych orzechów, rodzynek lub tego co po prostu wpadnie wam do głowy


Sposób przygotowania:
Składniki wcześniej wyjąć z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Pokroić czekoladę w drobne kosteczki. Zmiksować masło na gładką, puszystą masę.
Dalej miksując masło dodać cukier, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do gotowego ciasta dodać czekoladę lub dodatki. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Z ciasta, dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w 2-3 cm odstępach na papierze do pieczenia. Piec 15 minut
i zaraz po upieczeniu zdjąć z blachy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz