poniedziałek, 7 grudnia 2015

Torcik cytrynowy z bezą

Torcik bezowy przełożony kremem cytrynowym to przepis pana Pawła Małeckiego. Już od dawna chciałam zrobić coś z bezą, a połączenie jej delikatnego smaku z kremem cytrynowym wydało mi się idealną kompozycją i tak też właśnie było. Torcik najlepiej smakuje zjedzony jeszcze tego samego dnia, choć na drugi dzień też jest pyszny i nie można się oprzeć pokusie, aby nie zjeść przynajmniej kawałeczka.



Składniki:
BEZA
5 szt białka jajek 
400 g cukru

KREM
400 ml śmietanki 36% tł.
5 żółtek
100 g cukru
2 cytryny 
10 g żelatyny
30 g wody

Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C przez 2,5-3 godziny.

Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żółtka i cukier ubijamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok wraz ze skórką cytrynową i mieszamy do momentu zgęstnienia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy ją do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą cytrynową. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki.

Bezowe blaty przekładamy cytrynowym kremem. Wierzch tortu posypujemy startą skórką z cytryny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz