piątek, 10 lipca 2015

Börek ze szpinakiem



Dzisiaj coś z kuchni tureckiej, a mianowicie börek. Uwielbiana potrawa nie tylko w Turcji, ale także w Grecji i na Bałkanach. Börek przyrządza się z ciasta yufka. Można go zrobić samemu - przepis na pewno znajdzie się w internecie - jednak ponieważ jest to zadanie bardzo pracochłonne ja zawsze kupuję gotowe ciasto i w krótkim czasie potrafię wyczarować pyszną kolację :)

Składniki (dla 2-3 osób)
0,5 kg ciasta yufka
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki wody
300 gr szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
200 gr sera typu feta
pieprz, sól

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, gdy nabierze złotego koloru dodajemy pokrojony szpinak, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól i smażymy około 10 - 15 minut. Lekko studzimy po czym dodajemy rozdrobniony ser feta i wszystko razem mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Do szklanki wlewamy wodę, olej i mieszamy. Na stole rozkładamy jeden kawałek ciasta yufka i pędzelkiem smarujemy go wodą z olejem. Następnie na ciasto wykładamy nasz szpinakowy farsz i zwijamy je w rulon. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i od środka skręcamy w jednego dużego ślimaka lub kilka mniejszych. Polewamy pozostałym olejem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 30 - 40 minut aż nabierze złoto brązowego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz