wtorek, 14 lipca 2015

Letnia sałatka z kuskusem



Oto przepis na letnią sałatkę z kuskusem lub kaszą bulgur, którą bardzo chętnie jedzą mieszkańcy Turcji. Jej oryginalna nazwa to Kısır. Polecam szczególnie w gorące dni.

Składniki
szklanka kuskusu lub kaszy bulgur
średnia cebula
szczypiorek
zielona pietruszka
koperek
2 pomidory
2 ogórki
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
mięta
oliwa z oliwek
sok z cytryny lub syrop z granatu

Przygotowanie:
Kuskus lub bulgur zalać szklanką wrzątku, przykryć i odczekać aż napęcznieje. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Gdy nabierze złotego koloru dodać koncentrat pomidorowy i przesmażyć, następnie dodać do kuskusu i dokładnie wymieszać. Zaczekać aż wystygnie. Pietruszkę, szczypiorek i koperek posiekać, pomidory i ogórki pokroić w drobną kostkę. Kiedy kusus wystygnie dodać warzywa przyprawy i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz