Przepyszne ciasto z bananami. Mięciutkie, pachnące cynamonem, idealne na każdą porę roku.
Składniki:
Pół tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 60%-70% kakao)Składniki:
1 płaska łyżka ciemnego kakao
60 g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku, przelać do miski i odstawić. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą. Banany rozgnieść widelcem. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko wymieszać łyżką. Dodać roztopioną czekoladę i kakao, wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki ( u mnie 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz