środa, 7 października 2015

Sernik z jeżynami





Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżka sera homogenizowanego


Składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok. pół godziny.


Składniki na masę serową:
małą kostka masła (125 g)
½ szklanki cukru
0,5 kg sera homogenizowanego
3 jajka
budyń wanilliowy w proszku
aromat cytrynowy
200 g jeżyn

Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę


Wyjmujemy z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Ciasto wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.



Wyciągamy ciasto wlewamy masę serową i na wierzchu układamy delikatnie obmyte jeżyny.
Pieczemy ponownie w tej samej temperaturze ok. 40 minut.

Smacznego!

3 komentarze: