środa, 24 lutego 2016

Bananowe ciasto bez tłuszczu

Oto przepis na pyszne ciasto bananowe dla wszystkich tych którzy lubią zdrowo gotować lub aktualnie się odchudzają, jednak nie potrafią powstrzymać się od zjedzenia od czasu do czasu czegoś słodkiego. Ciasto zachwyciło całą rodzinę i zniknęło u nas błyskawicznie.



Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego ziarna
1/2 szklanki cukru (lub mniej)
3-4 bardzo dojrzałe banany
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka żurawiny lub rodzynek
1 jabłko
szczypta soli

Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko, cukier, następnie jogurt i mieszamy.
Do masy dodajemy cynamon, siemię, żurawinę i pokrojone w drobną kostkę jabłko i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec ponownie mieszając wsypujemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy przez godzinę.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz