poniedziałek, 29 lutego 2016

Tureckie bułeczki ze szpinakiem i serem feta

Bułeczki poğaça wspaniale nadają się na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Jeśli nie znikną od razu w pierwszy dzień na drugi lub trzeci dzień można je lekko podgrzać w piekarniku, a będą smakować wyśmienicie.


Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu
1 jajko
2 czubate łyżeczki suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 300 g świeżego szpinaku
mały pęczek szczypiorku 
pieprz
200g sera typu feta
ostra papryka
sezam lub mak do posypania

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i odstawiamy na 10 minut by ruszyły. Wodę, oliwę, jogurt, sól i białko dokładnie mieszamy, dodajemy drożdże i mąkę pszenną, mieszamy i dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej. Zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy pozostałą mąkę uważając by ciasto nie było za twarde. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 
Szpinak i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy ser i przyprawy, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na części wielkości mandarynki, Każdą wałkujemy na mały placek o średnicy ok 10cm, nożem nacinamy każdy placek do połowy kilka razy. Na część nienaciętą nakładamy farsz i przykrywamy paskami. Układamy na blaszce, zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Smarujemy żółtkiem posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Mi z tego przepisu wychodzi około 16 bułeczek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz