czwartek, 28 lipca 2016
Ciasto serowo-czekoladowe
Składniki:
Ciasto: 200 g sera homogenizowanego
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g cukru
2 jajka
100 g masła
3 łyżki kakao
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g orzechów włoskich
Polewa:
4 łyżki masła
1 łyżka mleka
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Ser utrzeć z cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru.
Jajka ubić z resztą cukru. Masło przełożyć do małego rondla, dodać kakao i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masło się roztopi, po czym przelać je do ubitych z cukrem jajek. Dodać mąkę, orzechy, proszek i wymieszać.
Formę (u mnie 20x30cm) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem, przelać połowę ciasta i wyrównać wierzch. Następnie nałożyć warstwę sera utartego z cukrem i zalać resztą ciasta. Piec 40-45 minut piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pozostawić w formie do wystygnięcia.
Polewa: Masło rozpuścić w mleku. Dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Polewę rozsmarować na cieście i udekorować orzechami. Poczekać, aż polewa stężeje, pokroić, usiąść w fotelu i sobie smacznie zjeść ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń