środa, 3 sierpnia 2016

Jabłecznik pod pierzynką


Składniki:
Spód - 300 g mąki
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
70 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka - żółtka i białka osobno

Beza - 3 białka
100 g cukru pudru

Jabłka - 1,1/2 kg jabłek (obranych i startych na grubych oczkach)
2 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
50 g rodzynek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła

Przygotowanie:
W malakserze mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jabłka podsmażamy na patelni. Dodajemy masło, cynamon, miód i rodzynki. Dusimy ok 20 min.
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka. Następnie przykrywamy pianą z białek i wkładamy ponownie do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz