czwartek, 5 stycznia 2017

Torcik podwójnie czekoladowy z dynią

Przepyszny torcik, który po prostu rozpływa się w ustach. Fantastyczny krem z białej czekolady idealnie pasuje do lekko wilgotnego biszkoptu. Goście zachwyceni, a solenizant jeszcze bardziej.



Składniki:
ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 ml oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2/3 szklanki purée z pieczonej dyni

krem:
250 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady

polewa:
200 g czekolady mlecznej
100 g masła
50 g  śmietany kremówki

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Do miski wlać olej, dodać jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i wymieszać krótko mikserem. Następnie dodać purée z dyni wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godzinę w temperaturze 170 C (góra-dół). Wystudzić delikatnie wydrążyć środek biszkoptu (podobnie jak znane ciasto kret). Można też przekroić ciasto na 3 warstwy, ale ponieważ jest ono dosyć kruche nie jest to łatwe.

Śmietanę doprowadzić niemal do wrzenia. Wrzucić czekoladę połamaną na kawałki i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia po czym włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Następnie ubić do konsystencji kremu.

Połowę kremu wyłożyć na ciasto, posypać połową wydrążonego biszkoptu i powtórzyć czynność.



Przygotować polewę. Czekoladę stopić, po czy domieszać masło i śmietanę. Lekko ostudzić i powoli wylać na ciasto.

Udekorować orzechami. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz