środa, 17 sierpnia 2016

Tarta cytrynowo-czekoladowa




Składniki:
100 g mąki
25 g kakao w proszku
75 g masła
25 g mielonych migdałów
5 jaj
1 żółtko
250 g cukru trzcinowego
150 g gęstej śmietany
starta skórka i sok z dwóch cytryn

Przygotowanie:
Mąkę z kakao przesiewamy do miski, dodajemy masło, migdały,50 g cukru oraz jajko i miksujemy. Ciasto formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i przekładamy do formy do pieczenia tarty. Ciasto dociskamy do dna i brzegów formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.


Ciasto  nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchymi ziarnami fasoli i pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200 stopni. Usuwamy papier z folią, pieczemy jeszcze 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. 
Przygotowujemy nadzienie: Całe jajka oraz dodatkowe żółtko ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy śmietanę, mieszamy a następnie dodajemy skórkę i sok z cytryn.
Przelewamy na gotowy spód i pieczemy jeszcze 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz