piątek, 5 stycznia 2018

Jabłecznik na kruchym spodzie



Składniki:
380 g mąki pszennej
pół szklanki cukru
220 g masła
2 żółtka i jedno całe jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 kg jablek
2 łyżki bulki tartej

Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%,  zawiń w folię, włóż do lodówki na co najmniej godzinę.Większą część należy zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia .Jablka przesmażcie w rondlu z odrobiną wody i cynamonu. Smażyć około 20 minut, jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukru do smaku.Wychłodzić jabłka i dodac bułkę tartą.Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód.Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 30 minut tylko dol potem 20  minut gora dolTak , aby wierzch się zezłocił.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz