środa, 24 czerwca 2015
Bakłażan ze szpinakiem i serem feta
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
250 g sera feta
300 g szpinaku
1 cebula
100 g sera żółtego
sok z cytryny
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i posolić, zostawić na 15 minut. Odlać powstałą wodę i skropić sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Bakłażany skropić oliwą z oliwek i opiekać 15 min w piekarniku, skórką do góry.
Farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić, aż będzie miękki. Dodać czosnek. Po odparowaniu przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać rozdrobniony ser feta i wymieszać
Farszem wypełnić połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min. Można podawać polane greckim sosem tzatziki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz