środa, 24 czerwca 2015

Bakłażan ze szpinakiem i serem feta


SKŁADNIKI:

2 bakłażany
250 g sera feta
300 g szpinaku
1 cebula
100 g sera żółtego
sok z cytryny
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka


Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i posolić, zostawić na 15 minut. Odlać powstałą wodę i skropić sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Bakłażany skropić oliwą z oliwek i opiekać 15 min w piekarniku, skórką do góry.

Farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić, aż będzie miękki. Dodać czosnek. Po odparowaniu przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać rozdrobniony ser feta i wymieszać

Farszem wypełnić połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min. Można podawać polane greckim sosem tzatziki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz