wtorek, 30 czerwca 2015

Zupa krem pieczarkowa



Składniki:
50 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła 
1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2 ziemniaki
100 ml kremówki
sól i pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki umyj i podziel na ćwiartki. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki, a na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
Dorzuć pieczarki, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do zrumienienia, następnie przełóż do garnka z bulionem. Gotuj przez około 5 minut, po czym zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze śmietanką oraz posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz