sobota, 20 czerwca 2015

Tarta z brokułem i tuńczykiem

Ciasto:
100g mąki pszennej
100g pełnoziarnistej
100g masła, miękkiego
kilka łyżek wody
szczypta soli

W misce zmieszać mąki z solą, dodać masło w kawałkach i powoli dodawać wodę, aż ciasto będzie się dobrze lepić. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.

Nadzienie:
pół dużego brokuła
puszka tuńczyka
200g sera typu feta
garść czarnych oliwek
1-2 jajka
200g śmietany lub jogurtu typu greckiego
sól, pieprz
suszona bazylia, oregano
kilka pomidorków koktajlowych

W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej brokuła podzielonego na średnie różyczki. Przykryć i gotować, aż zmięknie ok. 5 min.
Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i nałożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200st. C przez 20 min.
Ser pokroić w kosteczkę, oliwki wydrylować i przekroić na pół. Jajko roztrzepać dokładnie ze śmietaną, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wyjąć ciasto z piekarnika. Poukładać różyczki brokułów, kawałki fety, tuńczyka i oliwki. Wszystko zalać masą jajeczną, na wierzchu ułożyć pomidorki i piec przez 30-40 min, aż masa się zetnie. Po upieczeniu odstawić na 10 minut.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz